Ciasto na pierogi robię z dodatkiem jajek, ale nigdy nie wychodzi twarde. Przepis dostałem od sąsiadki
Wypróbowałem różne przepisy na ciasto pierogowe z jajkami i bez jajek. Zwykle ciasto na pierogi z jajkami wychodziło twarde, mało elastyczne i trudno się lepiło. Przepis na mięciutkie ciasto na pierogi z jajkami dostałem od mojej sąsiadki, która przez długie lata pracowała w barze mlecznym.
Wskazówka: ilość soli wykorzystanej do robienia ciasta na pierogi zależy od wersji, w której chcemy podać pierogi. Pół łyżeczki soli należy dać do ciasta na pierogi z wytrawnym farszem, a szczyptę soli do pierogów na słodko. Do zrobienia ciasta wykorzystaj mąkę pszenną typu 450.
Przepis: Ciasto na pierogi
Propozycja na przygotowanie ciasta na pierogi z jajkiem. Zrób je zgodnie z przepisem, a nie będzie twarde. Z użytej ilości składników wyjdzie około 60 pierogów.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 270 w każdej porcji
Składniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,25 szklanki gorącej wody
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki masła
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMąkę pszenną przesiej do miski lub na stolnicę i dodaj do niej sól. Zagotuj wodę. Masło stop w małym rondelku, uważając, żeby się nie przypaliło (masło można również stopić w kąpieli wodnej). Odmierz potrzebą ilość gorącej wody
- Połączenie skladnikówDo gorącej wody wlej do stopione masło. W mące utwórz wgłębienie i stopniowo wlewaj wodę z masłem, mieszając łyżką do połączenia się składników. Powstałą masę pozostaw do ostygnięcia. Gdy ciasto ostygnie, dodaj do niego 2 żółtka i zagnieć ciasto ręcznie lub z pomocą robota kuchennego. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Idealne ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne. Jeżeli ciasto klei się do rąk podczas wyrabiania, to stopniowo dodaj do niego trochę więcej mąki.
- Odstawienie ciastaGotowe ciasto pierogowe uformuj w kulę i podziel na 4 części. Każdą z nich owiń folią spożywczą lub włóż do woreczka śniadaniowego. Wyrobione ciasto pierogowe odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce, aby odpoczęło.
Do lepienia pierogów rozwałkuj ciasto do grubości 2 milimetrów i wykrawaj z niego krążki.
Co zrobić z ciasta na pierogi?
Ciasto na pierogi jest uniwersalne i można je wykorzystać na wiele sposobów, wykorzystując różnorodne nadzienia i kształty. Oczywiście najczęściej ciasto pierogowe wykorzystuje się do robienia tradycyjnych pierogów. Do najbardziej klasycznych zaliczamy w Polsce pierogi na słono z farszem mięsnym, z kapusty i grzybów oraz ziemniaków i sera (tzw. pierogi ruskie oraz pierogi na słodko – z owocami lub twarogiem. Na tym jednak nie kończą się pomysły. Z ciasta tego zrobisz również pierogi z nietypowymi nadzieniami, na przykład: ze szpinaku z fetą, z pieczarek i cebuli, dyni, słodkich ziemniaków oraz różnych rodzajów serów, a nawet na słodko z czekolady lub twarożku z czekoladą. W ostatniej w wersji do samego ciasta na pierogi można dodać gorzkie kakao.
Jeśli lubisz pierogi na słono z chrupiącą skórką, to po ugotowaniu możesz usmażyć je na patelni, aż staną się złote z obu stron. Podawaj je ze skwarkami, smażoną cebulką, ulubionym sosem (na przykład kremowym sosem pieczarkowym) lub kwaśną śmietaną.
Warto wiedzieć, że choć pierogi uważane są za danie narodowe Polaków, to w innych krajach również serwowane są podobne potrawy.